Kuopion yliopistollisessa sairaalassa testataan uutta laitetta leikkaushaavojen tulehdusten vähentämiseksi. Laitteen teho perustuu UVC-säteilyyn.
Haavanhoitoon on kehitetty uusi laite. Sen on määrä ehkäistä leikkaushaavojen tulehduksia tuhoamalla bakteereja UVC-säteilyllä.
Laitteen käyttöä aletaan tutkia neurokirurgisissa eli aivojen ja selkäytimen leikkauksissa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.
Neurokirurgian erikoislääkärin ja Itä-Suomen yliopiston professorin Ville Leinosen mukaan tutkimuksessa selvitetään, vähentääkö laitteen käyttö yhdessä muiden leikkaussalirutiinien kanssa bakteerien määrää leikkaushaavassa.
Potilaan iho muun muassa puhdistetaan alkoholilla ja hän saa ennaltaehkäisevän antibioottiannoksen juuri ennen ensimmäistä viiltoa.
Tutkimuksessa osalle potilaista tehdään UVC-valokäsittely leikkaushaavalle heti tavanomaisen desinfioinnin jälkeen.
– Miten hyvin tahansa iho puhdistetaankin, siihen jää aina jonkin verran bakteereja. Monesti leikkaushaavojen tulehdukset johtuvat juuri potilaan ihon omista bakteereista, Leinonen kertoo.
UVC-valoa on käytetty esimerkiksi veden puhdistamiseen jo vuosikymmenten ajan. Se tuhoaa mikrobit, kuten bakteerit, virukset ja homeet, katkaisemalla niiden DNA- ja RNA-ketjut.
Sairaaloissa UVC-valoa on jo käytetty tilojen ja laitteiden desinfiointiin, mutta ei Leinosen mukaan vielä leikkauspotilaisiin.
Laitteella on mahdollista puhdistaa myös ilmaa leikkauksen aikana.
– Oletus on, että tämä laite tappaa myös antibioottiresistentit bakteerit eli myös ne pahimmat ja eniten pelkoa herättävät mikrobit voisivat kuolla tällä menetelmällä.
Laitteen kehittäneen Led Futuren kehityspäällikön, ortopedian ja traumatologian erikoislääkärin Urho Väätäisen mukaan UVC-laitteen suurin merkitys on juuri taistelussa sairaalabakteereja vastaan.
Vuonna 2019 yli miljoona ihmistä maailmassa kuoli resistenttien bakteerien aiheuttamiin tulehduksiin. Infektiot ovat lisääntyneet Suomessakin, vaikka ongelma ei ole täällä vielä iso.
– Sairaalainfektiot aiheuttavat valtavan määrä yhteiskunnallisia kustannuksia ja inhimillistä kärsimystä. Tämä laite pitää haavan puhtaana lääkkeettömästi eikä lisää millään tavalla bakteerien resistenssiongelmaa, Väätäinen korostaa.
Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa varmistetaan kudosnäytteiden avulla, että laitetta on turvallista käyttää.
– Aiemmasta kirjallisuudesta ja kokemuksesta UVC-säteilyn turvarajat ovat kyllä hyvin tiedossa. Samalla kun asia vielä tutkitaan, saadaan selville, onko ihmisen iholle turvallinen annos riittävä bakteerien ja muiden mikrobien tuhoamiseksi, sanoo neurokirurgian professori Ville Leinonen.
Led Futuren Urho Väätäisen mukaan laitteen turvallisuus on otettu huomioon monin tavoin.
– UVC-säteilyä kohdistetaan leikkaushaavalle vain tietty, turvalliseksi todettu määrä ja aika. Säteily voidaan kohdistaa laitteella hyvin tarkasti haavaan tai ilman bakteereihin. UVC-säteily ei myöskään läpäise esimerkiksi leikkaushanskoja tai liinoja.
Vuonna 2017 perustettu, kuopiolainen Led Future on toteuttanut UVC-desinfiointijärjestelmän muun muassa Helsinki–Vantaan lentokentän turvatarkastuslinjoille.
Yritys on kehittänyt myös eläinten haavojen ensihoitoon tarkoitetun UVC-laitteen, joka on ollut jo koekäytössä pääasiassa hevostiloilla.
Laitetta testataan Kysissä neurokirurgisissa leikkauksissa, joissa potilaaseen asennetaan implantti. Implantteja, kuten kipustimulaattoreita, asennetaan Suomessa vuosittain arviolta yli tuhat.
Noin 1–3 prosentissa implanttileikkauksista haava tulehtuu. Leinosen mukaan tulehduksen vaikutukset ovat katastrofaaliset niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta.
– Ihmisen henki tai toimintakyky voi olla riippuvainen istutteesta. Haavan tulehtuessa implantti joudutaan lähes vääjäämättä poistamaan, jolloin potilas joutuu tuskalliseen kierteeseen. Tämä vie myös paljon rahaa ja resursseja, Leinonen kuvaa.
Leinosen mukaan UVC-laitteen pitäisi vähentää tulehduksia huomattavasti, jotta sen käyttö olisi kannattavaa.
– Jos riski puolittuisi, laitteen käyttö olisi varmasti kannattavaa. Laajassa mittakaavassa voisi riittää 20–30 prosenttiakin. Ikä, jotkut sairaudet ja lääkitys kasvattavat tulehdusriskiä, jolloin tällaisen laitteen suhteelliset hyödytkin ovat suuremmat.
Tuloksia tutkimuksesta on Leinosen mukaan odotettavissa 1–2 vuoden kuluttua.